14 February, 2011

jom potong lagu..!

meh sini.. Yana nak ajar korang supaya tak payah membazir duit untuk beli Ringtone yang banyak di iklan kat tv.. ahahha... tolong jangan marah atau banned Yana ye...!! perasan sungguh....
okeh.. mungkin ada yang tau.. mungkin ada yang tak tau kan... so kepada yang tak tau meh Yana bagitau.. walau kat dalam dunia Internet boleh cari Ringtone yang free je kan.. ehehhe....

yang pertama... korang kene la ada Software potong lagu ni kan..



tengok gamba untuk pemahaman..
lepas da download, korang extarct dulu okeh..


  • pastu korang buka la mpTrim tu.. kelua la kotak yang macam kat atas tu kan...
  • pastu korang klik open macam yang telah dipetakkan tu.. korang cari la lagu yang korang potong2 tu..


korang kene guna pakai Winamp tau.. baru jadi...
bukak la lagu yang korang nak potong2 tu... sama macam lagu yang korang pilih kat atas tadi..
  • pastu korang pastikan part masa mana yang korang nak potong.
  • korang klik yang no.2 tu bila da jumpe masa yang best.
  • klik no.3 bila part masa tamat lagu yang best tu.. biasanya lagu yang potong2 ni tak lama.. dalam 24 saat je gitu la.. ikut suka korang la.. kalau part yang best setakat 8 saat je.. 8 saat la.. pastu korang pausekan lagu yang winamp tu mainkan.. korang klik simbol play yang kat sebelah kotak no.2 tu. jangan risau.. sebab laguyang dimainkan tu memang pendek. tapi bila korang save lagu yang da potong tu, lagu tu panjang sepanjang masa yang korang potong tadi. kalau korang rasa macam terlajak ke kan.. korang undurkan masa yang (from the beginning)
  • klik Save As untuk save.. Yana biasa save ke desktop je.. senang nak cari..

paham? kalau tak paham.. korang try la buat sendiri...
Yana paham pom sebab abang Yana ajar.. face to face senang kan...
jadi Yana harap korang paham la.. kira ni face to face juga lah.. ahahha...


3 tak puas hati:

Encik Luncai said...

luncai pun guna mptrim utk cut lagu..wat ringtone..nice sharing

amykozo said...

Nice sharing.. ada masa SA wat k.. :)

Husna syahirra said...

best2.. nanti nak try juga; hehee..
thx yana; nice p0st...