12 February, 2011

:TUTORIAL: border berbentuk.

hey Yana wat tutorial la... heheh.. harap-harap tutorial kali ni dapat membantu la kot.. sebab sebelum ni punya tutorial mungkin tak semua yang nak guna.. ahhaha...

first time Yana belajar CSS (HTML code) ye ke bahasa ni? susah jugak kan..
tapi atas bantuan google jugak la.. terima kasih google.. hahha..

okeh kita terus ke tutorial.



pertama sekali..
http://border-radius.com/
  • yang bernombor tu dan yang telah dipetakkan tu.. korang ubah la.. ikut kesukaan korang..
  • dan akan keluar code kat tengah- tengah tu kan.. korang copy kalau korang rasa suka dengan bentuk tu.
nak letak kat mana ni..? sabar.. okeh..

pastu korang gi kat blogger.com tu.. sign in..
  • DOWNLOAD FULL TEMPLATE dulu okeh.. untuk keselamatan.
  • korang tekan Ctrl+f. serentak okeh.
  • kemudian dia ada keluar kotak kan kat atas blah kanan tu kan..
  • korang masokkan      h2    (title sidebar)
  • jumpe?.. bagus..
  • pastu korang paste kan step yang pertama tu kat bawah dia..
  • da sudah..? preview dulu okeh.. kalau rasa macam tak cantik bentuknya, korang ubah la yang kat step pertama tu dan copy dan paste dan gantikan code yang tadi tu.
  • cari lagi Ctrl+f. serentak okeh
  • kemudian korang masokkan    h3    (post title)
  • pastu korang ikut step yang kat atas ni..
korang juga boleh tukar border kat sidebar atau kat post body tuh.. just cari code dia saja
 #main-wrapper    (untuk post body) kemudian korang paste kan code yang steps yang pertama kat bawah dia..
#sidebar-wrapper    (untuk sidebar) 
p/s- tutorial ni akan nampak bila korang punya post title atau sidebar title korang tu ada border yang keterlihatan dan kalau korang guna TEMPLATE DESIGNER.. maaf Yana tak dapat tolong tau..tutorial ni untuk pengguna TEMPLATE MINIMA..
p/s- Yana tukar background kat sidebar title dan post title kat SINI dan SINI. kalau korang nak tukar bentuk border. pastikan korang ada background yang cantik baru nampak hasil yang cantik macam Yana punya kan... hehhe....

0 tak puas hati: