02 April, 2011

TUTORIAL : Scroll Box

sekali lagi.. da lama Yana tak buat tuto kan.. eceh.. macam la pandai sangat kan.. hehe... okeh.. tuto ni Yana try guna untuk kat widget.. Yana amik kat sini.. myapeapeaje dan tutorialuntukblog..

     tahukah korang scroll box ni juga boleh dipasangkan kat post korang.. macam Yana guna sekarang ni kan.. atau dipasang kat blockquote.




caranya cam ni..
korang copy code kat bawah ni
height:200px;

width:auto;

overflow:auto;
yang kaler biru tu korang buleh ubah ke nombor yang lebih besar.. sesuai kehendak korang la kan.. pastikan korang backup dulu okeh..!! amaran ni..
pastu, korang gi kat Edit Html, klik bahagian Expand Widget Templates, dan dengan menggunakan Control + F, cari .post macam kat bawah ni.. past kan kat bawah dia..

nak letak sroll box kat blockquote...? same jek macam yang kat atas ni cuma letaknye je kat mana tu yang lain..
korang gi kat Edit Html, klik bahagian Expand Widget Templates, dan dengan menggunakan Control + F, cari .post blockquote macam kat bawah ni.. past kan kat bawah dia..
     tapi kan... Yana tak saran kan korang buat scroll box kat blockquote.. kenapa? sebabnye tak sesuai.. misalnye lah kan... korang  buh yang kaler biru tu 200px. korang tau akibatnye..?dia akan tinggi sebanyak 200px la.. pastu ayat korang tu cuma la 5 patah perkataan je.. tapi ruang nye tetap 200px.. sangat tak cantik..

     korang boleh nak buat.. Yana tak marah.. haha.. sukehati korang la kan.. tapi nampak pelik.. dan mungkin korang kata kecikkan la angka tu... memang la.. tapi kalau tetiba korang post blockquote tu panjang plak.. dah susah nak scroll, nak baca.. sikit2 kene scroll.. haha.. Yana cakap ni sebab Yana da try itu hari tau.. huhu... Yana rasa tuto ni takde kat mana2 kot.. haha.. perasan sudah.. ye kot.. sebab Yana da google.. tapi tak jumpe.. tu yang Yana amik kode2 tu Yana sesuaikan kat mana2 yang patut..



p/s : ada cara lain untuk post blockquote tu... esok Yana buat tuto okeh.. hehe...

3 tak puas hati:

mykhalis said...

khalis tak tau nak buang read more dalam blog khalis,,kalau tak memang nak wat scroll je..huuu

Ada apa dengan DARA

saya YANA said...

@mykhalis boleh guna la Khalis.. read more untuk kita baca lebih.. scroll untuk page kita yang panjang tu.. khalis boleh buat..

Elise Tomlinson said...

Jadi la, thanks =)