15 April, 2011

telur... jom buat telur.. haha....


Percaya atau tak untuk menghasilkan telur, ayam sudah tak diperlukan lagi. Tapi itulah hakikatnya di sana . Jom tengok proses pembuatan telur tiruan ni.







Bahan-bahan untuk membuat telur.

  • Glucolactone
  • Asid Benzoic
  • Kalsium Klorida
  • Selulosa
  • Alum
  • Asid Amino
  • Pewarna Makanan
  • Sodium alginate
  • Gelatin




1:Magic Water yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
2:Magic Water yang mengandungi Kalsium Klorida  tanpa pewarna makanan = Putih telur
3: Acuan untuk
4: Acuan untuk kuning telur


Step 1
Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (Magic Water) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.





Step 2
Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (Magic Water) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.



Dengan menggunakan benang, telur yang tadinya dah membeku direndam dalam larutan parafin. Yang ni untuk proses membentuk cengkerang telur.


Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding  dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pon lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.


Dikatakan kos untuk membuat telur tiruan ini cuma 0.55 Yuan setiap sekilogram kalau nak dibandingkan kos untuk telur ayam sebenar ialah 5.6 Yuan sekilogram. Patut lah pon siap buat kelas buat telur tiruan sebab untung banyak kalau nak dibandingkan dengan telur ayam. Dan khabarnya, telur tiruan ni telah menyumbang kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China .
So, hati hati lah time kita nak beli telur. Tak pasti sama ada telur tiruan ni dah ada di Malaysia atau belum. 




p/s : macam-macam da sekarang ni.. sumber emel dari mak Yana .. hahah..

7 tak puas hati:

MiSzy DiaN said...

blog ni kan..
smart..
alahai..
jatuh hati kat blog itam nie.. heheee

Wanie Affandi said...

macam sedap!!!!!!

saya YANA said...

@MiSzy DiaN hehe... terima kasih.

saya YANA said...

@Wanie Affandi bahaya tu.. hahaha..

fadhdeela said...

bahaya nyer..semua xselamat dah dunia nie..telur pun ada tiruan huhu

meh sini: Video: Model Jatuh Tergolek!!

sini jugak: Maharaja Lawak Minggu 3 - Sepahh!! Mmg Lawakks!

Fadzli Amir said...

Memang anak2 suka telor, dan bapak anak ni pun ambil telor tuk sumber protein murah tuk menambah otot2..tak tau la berapa banyak telor tiruan yg kami makan...harap2 tak la....lepas ni beli telor kat giant je...

frhna ! said...

mcm mcm en skrg nieh . berAS pn ade jugak .