11 May, 2011

tutorial : show hide

myz ziema tanya Yana.. macam mana nak buat Klik Sini tu.. ala.. yang ni ha..
ce korang klik... hahaha...

jadi Yana pon nak kongsi la tuto ni... Yana tak ingat Yana amik kat mana tuto ni... web site orang putih punya kot.. hehe... tapi takpe.. kat sini bukan Yana cakap Yana yang buat tuto ni okeh... Yana kongsi tuto ni.. kang tetiba ada orang request tuto, tapi Yana tak reti buat.. kan da nampak beno tipunya.. hahaha..

okeh.. macam biasa.. kalau nak backup dulu pon bole.. jadi korang Login > Dashboard > Design > Edit HTML > Download Full Template.


Dashboard > Design > Page Elements > Add A Gadget > HTML/JavaScript.
copy code ini..

<div><div style="margin: 50px; margin-top:2px">
<div style="margin-bottom: 0px;" class="smallfont">
<input style="margin: 0px; padding: 5px; width: auto; " value="Show" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Hidden'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Show'; }" type="button"/></div>
<div class="alt2"><div style="display: none;">
<div style="border: none; color:none; background-color:none; text-align: justify; padding:0px;">
Code Widget korang.
</div></div></div></div></div>
yang warna kuning tu korang boleh tukar ayat korang suka.. kalau Yana.. Yana pakai Klik Sini
yang warna merah tu.. code korang.. misalnya.. korang punya iklan Nuffnang ke.. iklan ChurpChurp ke.. yang iklan-iklan tak pon gamba.. atau apa saja yang bercode okeh...


Save > Preview. kalau da okeh.. backup la balik korang punya tamplete tu..
harap tuto ni dapat membantu myz ziema
Sekian

6 tak puas hati:

cacing said...

cacing tension tol... asyik wat tutorial tak berjaya... lemah tak tol cacing ni =(

saya YANA said...

@cacing takpe cacing.. terus mencuba.. hehehe...

.m y z. said...

internet dah ok so dah boleh komen ;)

thank you sis buat tuto nihh. dah jadi dah ziema buat. heheh. suka sgt2!! :DDD

saya YANA said...

@.m y z. sama-sama.. Yana bantu mana yang Yana tahu je.. hehehe..

LiLy said...

sis yana :D saye hendak bertanye :O
mcm mne klu na letak gmbr ? sya ta reti ?

saya YANA said...

@LiLygamba tu mesti la ada kode.. upload gamba kat potobucket ke.. pastu amik code html nya..