13 May, 2011

tutorial : tukar comment

ha... sebelum Yana nak pergi bercuti kan... Yana nak kongsi 1 tutorial la.. hehehe... harap dapat membantu korang ye...

tuto ni berkaitan dengan comment.. Yana jumpe tuto ni kat blog adamXis.. yang comment dia embed below post boleh la ikut cara adamXis ni.. juga yang pengguna pop up pon boleh... tapi kat sini Yana nak share mende yang sama.. cuma position je berubah sikit...

tengok ni ye... pembandingan nya.. hehehe..
mana lebih mudah..? yang kiri tu comment nya kat atas.. jadi tak payah la korang scroll ke bawah untuk komen.. (kecuali Yana.. sebab Yana kan nak balas comment korang.... ^-^ hehe...)
dan yang belah kanan tu.. comment nya kat bawah.. kalau rajin korang scroll ke bawah sambil cuci mata korang baca comment yang ada.. mana pilihan korang..? kalau nak yang kiri ikut step Yana atau adamXis tu.. kalau nak yang kanan tu.. tak yah la ubah apa-apa.. hehehe...
Login > Dashboard > Design > Edit HTML > Download Full Template
cari code ini :      <p class='comment-footer'>
yang nombor 2 punya tau... korang scroll nanti baru jumpe..
copy dan delete code yang Yana highlight tu.. nak mudah.. code ni korang paste kan kejap kat note.
pastikan korang dah copy dan paste kan kat note.. pastu delete code ini..
kemudian cari code ni :       </h4>
scroll sampai jumpe yang ke-4 punya okeh..
paste kan code yang korang copy atau code yang nombor 3 tadi kat bawahnya..
macam ni.. then boleh la save... 
pastu korang tengok kat comment korang tu.. okeh tak.. kalau da okeh.. Download Full Template.. yang lama atau sebelum ni punya korang delete.. simpan yang sekarang ni.. dah siap...

sekarang Yana kat rumah abang.. esok baru Yana bertolak.. hehe.. ni auto publish.. dan komen.. Yana akan bukak bila Yana balik ni... supaya tak berspam.. hahaha... doakan Yana selamat pergi dan pulang untuk bercerita kat korang.. hehehe..

Sekian

6 tak puas hati:

☀ Izzaty Hedry☀ said...

yana nk p mna ?... wak blek buah tgn key.>:p

zaty luvlianncezzz said...

nice tuto dear ♥

Mari menghayati di cni
new hope

saya YANA said...

@☀ Izzaty Hedry☀ haha...

.m y z. said...

ZIEMA BARU JE APPLY DALAM BLOG. THANKS! ;)

J.Syazwana said...

thanks for tutor :)

hnahdy said...

jd la tq yana